Een van de bijzonderste en indrukwekkendste plekken in Nederland vinden wij toch wel Radio Kootwijk op de Veluwe, net onder Apeldoorn. Op deze grote zandvlakte staat een gigantisch verlaten ogend betonnen kolos in art deco-stijl. De omgeving wordt nog fraaier als je het in de avond rond zonsondergang bezoekt!
Geen wonder dat Radio Kootwijk zo geliefd is bij fotografen. Maar het trekt ook nog vele andere bezoekers aan: wilde zwijnen. Geheid dat je ze hier, en tijdens een wandeling in de directe omgeving, in grote groepen tegenkomt. Een ‘spooky omgeving’ met vele verhalen dus.
Zendstation Radio Kootwijk
Radio Kootwijk en de omliggende barakken en huizen werden rond 1917 speciaal gebouwd voor de communicatie via de lange radiogolf met Nederlands-Indië. De zeer rustige en dunbevolkte omgeving was hiervoor een ideale plek. De meeste mensen kennen Radio Kootwijk vooral van het iconische betonnen gebouw, met de toepasselijke naam Gebouw A. Inmiddels is dit gebouw een rijksmonument geworden en wordt het beheerd door Staatsbosbeheer.
Gebouw A is het enige gebouw dat nu nog goed zichtbaar is. Vroeger stonden er zes grote hoge masten van wel 212 meter hoog op de open vlakte rondom het gebouw. Speciaal voor de communicatie via de lange golf. Echter werd deze techniek snel ingehaald door de korte golfradio, die veel goedkoper en betrouwbaarder was. In 1929 kon je voor 33 gulden voor 3 minuten bellen met Nederlands-Indië. Dit was meer dan één week salaris, een fortuin in die tijd. Sinds 2005 kun je het terrein vrij bezoeken, of binnenkijken tijdens een georganiseerde rondleiding van Staatsbosbeheer.
Fotogenieke zonsondergang
Je kunt heerlijk ronddwalen en wandelen in en rondom Radio Kootwijk. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die je de diverse omgeving laten ervaren. Maar het gaafste is toch wel om je camera mee te nemen en mooie en indrukwekkende foto’s te maken. De omgeving leent zich hier perfect voor.
Ga dan vooral in de ochtend of de avond op een halfbewolkte dag, zoals wij deden. Met Gebouw A op de achter- of voorgrond is het dan niet moeilijk om mooie en stijlvolle foto’s te schieten. Helemaal geweldig is het met de zonsondergang! De zon speelt met de omgeving, waardoor je onverwachte effecten en plaatjes krijgt. Een uniek portret van Nederland.
Ontmoet wilde zwijnen
Als je langs de omliggende huizen bij Radio Kootwijk loopt, valt het meteen op: om iedere tuin staan hekjes met stroomdraden. Dit is om de vele zwijnen buiten de tuin te houden. Anders verandert je mooie rozenbed of grasveld zo in een omgeploegde akker. En dat deze voorzorgsmaatregelen niet overbodig zijn, blijkt iets later wel wanneer we een rot (groep) zwijnen over en langs de weg zien scharrelen.
Voorzichtig lopen we iets dichterbij, want zwijnen kunnen agressief zijn. Zeker als ze jonge biggen hebben. Zo ook de groep zwijnen die wij tegenkomen. Toch blijven ze rustig, ze zijn hier helemaal gewend aan mensen. Dit komt mede omdat ze vroeger gevoerd werden door toeristen. Nu is dit verboden en wordt er streng op gehandhaafd. Het zijn en blijven natuurlijk wilde beesten, van soms wel 120 kilo.
We besluiten rustig op de weg te blijven staan. Langzaamaan komen ze steeds dichterbij, totdat ze op minder dan vijf meter afstand staan. Ze houden ons strak in de gaten, maar reageren niet nerveus of agressief. Na een minuut of tien besluit de groep weer verder het bos in te trekken. Maar wat was dit een geweldige ervaring, vooral de jonge biggetjes waren leuk om te zien. En dat in Nederland!
Bezoeken?
Radio Kootwijk is prima te bereiken vanaf de A1. Op een paar kilometer van de snelweg waan je je in een woeste en natuurlijke omgeving. Typ in Google Maps duidelijk Radio Kootwijk in, anders kom je niet op de goede plek uit. Het gebied is gratis te bezoeken. Wil je het gebouw in, dan betaal je 5 euro en 2,50 euro voor kinderen.
Direct bij Radio Kootwijk is het betaald parkeren: 5 euro voor een dag. Wij hebben de auto een paar kilometer verderop op een parkeerplaats gezet. Dit is gratis en je loopt in een half uurtje door de prachtige bossen en velden zo naar de locatie toe!
This entry was posted in Nederland